Sinds 2018 lopen we met 100% ZONNIG mee met de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. We vormen een bedrijventeam met collega’s en nodigen ook klanten uit om deel te nemen. In de edities van 2018, 2019, 2022 en 2023 waren we van de partij. Door de jaren heen is ons team telkens beter gaan presteren. In 2018 en 2019 eindigden we respectievelijk op de 138e en 158e plaats, en na twee jaar afwezigheid vanwege Covid-19, behaalden we in 2022 de 24e plaats en dit jaar zelfs de 20e plek van de 275 deelnemende bedrijven.
Parallellen tussen hardlopen en de energietransitie
Hardlopen is niet alleen goed voor lichaam en geest, maar het stimuleert ook de creativiteit. Tijdens mijn hardloopsessies vind ik vaak oplossingen voor vraagstukken waar ik achter mijn bureau niet op gekomen zou zijn. Zo schoten mij tijdens een trailloop op de Mookerheide laatst een paar interessante parallellen tussen hardlopen en duurzame energie te binnen.
Constante verbetering en efficiëntie
Net zoals ik als hardloper elk jaar probeer sneller te worden en langere afstanden af te leggen, worden zonnepanelen en windmolens ook jaar na jaar beter en efficiënter. Ze produceren steeds meer elektriciteit uit dezelfde hoeveelheid zon en wind door voortdurende verbeteringen in de technologie.
Investeren voor opbrengst op lange termijn
Om mijn trainingen te voltooien en goed te presteren bij wedstrijden, investeer ik in goede loopschoenen, comfortabele loopkleding en maak ik gebruik van mijn ‘Stryd’ vermogensmeter voor analyses en feedback. Hierdoor heb ik minder last van blessures dan tien jaar geleden en verbeteren mijn resultaten elk jaar een beetje. Zo vereist de energietransitie ook initiële investeringen, zoals het installeren van zonnepanelen, om na verloop van tijd aanzienlijk lagere energiekosten te realiseren.
Doorzettingsvermogen en langetermijnfocus
Het lopen van een 15 km Zevenheuvelenloop, een 42 km marathon of zelfs een 100 km ultraloop vereist doorzettingsvermogen, consistentie en een langetermijnvisie. Het betekent ook trainen onder zware omstandigheden, zoals harde wind en regen, zelfs wanneer het druk is op het werk en thuis. Op dezelfde manier moeten we in de energietransitie consistent werken aan het vervangen van fossiele energiebronnen, zelfs als de economie of politiek niet meezit.
Niet te snel, maar gestaag
Een belangrijke les voor serieuze hardlopers is om veel lange duurlopen op een rustig tempo te doen en slechts af en toe intensieve interval- of sprinttrainingen om de snelheid te verbeteren. Door lange duurlopen train je je energiesysteem dat op vetreserves draait, waarop je bijna onbeperkt kunt blijven lopen. Dit traint ook je mentale kracht. In de zonnepanelenmarkt is dit een essentiële les gebleken. In jaren met grote vraag naar zonnepanelen duiken er ‘sprinters’ op die snel willen groeien. Wanneer de vraag even tegenvalt, zijn deze nieuwkomers vaak de eersten die ten onder gaan omdat ze geen reserves hebben opgebouwd en niet gewend zijn om door te zetten tijdens tegenslagen.
Gezondheid en respect voor het milieu
Hardlopen in de natuur brengt rust en geeft energie. Het maakt me ook bewust van het belang van natuurbehoud en schone omgevingen. De aanblik van schone lucht, groene omgevingen en vogelgezang in bossen en velden brengt meer vreugde dan industriële uitzichten. Door over te stappen op duurzame bronnen verminderen we luchtvervuiling en dragen we bij aan een gezondere leefomgeving. En eerlijk gezegd, of weg naar het bos loop ik graag een rondje langs windmolens en een zonnepark.