Bij 100% Zonnig zijn we voortdurend betrokken bij de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie. In deze blog bespreken we twee belangrijke veranderingen in de zonnepanelenmarkt: de stabilisatie van zonnepanelenprijzen en de toename van energiebedrijven die terugleverkosten vragen.
Na lange onrust: stabilisatie van zonnepanelenprijzen
Na een periode van snelle dalingen bereiken de prijzen van zonnepanelen een nieuw stabiel niveau. Dit markeert een positieve ontwikkeling voor de industrie. Zonnepanelen leveranciers zaten namelijk met flinke voorraden zonnepanelen die tegen lage prijzen werden verkocht.
Een dalende prijs lijkt positief voor consumenten, maar als zonnepanelen tegen kostprijs of zelfs nog goedkoper worden verkocht is dat geen houdbare situatie voor de branche en dus slecht voor de energietransitie. Inmiddels is de overbelasting op de opslag grotendeels verdwenen en zijn de prijzen van zonnepanelen gestabiliseerd.
Bezorgdheid over terugleverkosten
Terwijl de stabilisatie van prijzen goed nieuws is, heeft een andere ontwikkeling sommige zonnepaneelbezitters bezorgd gemaakt: het invoeren van terugleverkosten door energiebedrijven. We snappen dat dit in eerste instantie een negatieve verandering lijkt. Toch vallen de nadelen ontzettend mee als je de terugleverkosten meeneemt in de rendabiliteit van jouw complete zonnepaneleninstallatie.
Als je namelijk rekent met de terugverdientijd van zonnepanelen en je neemt de terugleverkosten mee in de totale investering, dan stijgt de terugverdientijd met ongeveer 3 jaar. Dit lijkt veel, maar op een investering van 25 jaar profiteer je dus nog steeds van meer dan 15 jaar aan gratis energie. En dus blijven zonnepanelen een stuk voordeliger dan energie gebruiken van het net. En dan hebben we de voordelen voor het klimaat nog niet eens besproken!
De rol van de thuisbatterij
Een interessante optie om te overwegen om teruglevering helemaal te voorkomen is de thuisbatterij. Een thuisbatterij werkt als een soort mega-powerbank voor je huis. Hij vangt de zonne-energie op die je overdag (teveel) hebt opgewekt en bewaart die tot het moment dat jij het nodig hebt, bijvoorbeeld als de zon ondergaat. Zo hoef je dus niet terug te leveren maar sla je je overschot binnenshuis op. Met een thuisbatterij zet je je energie efficiënter in, ben je minder afhankelijk van het energienet en heb je meer controle over je energieverbruik en -kosten.
Economisch en ecologisch verantwoord
Hoewel de introductie van terugleverkosten initieel als een tegenslag kan worden gezien, blijven zonnepanelen, zelfs met deze extra kosten, dus een rendabele en milieuvriendelijke investering. In combinatie met de stabilisatie van de prijzen van zonnepanelen en de mogelijkheden omtrent batterij-opslag, biedt dit een robuuste basis voor zowel nieuwe als bestaande investeerders in zonne-energie.
Bij 100% Zonnig begrijpen we dat de overgang naar zonne-energie een beslissing is die zowel economisch als ecologisch zinvol moet zijn. Daarom staan wij klaar om je te begeleiden bij het maken van de beste keuzes voor jouw situatie, met onze expertise in zonnepanelen en energieopslagsystemen.
Wilt je meer informatie of heb je vragen over hoe deze ontwikkelingen jou beïnvloeden? Neem gerust contact met ons op.